PROGRAM ÇIKTILARI
Coğrafya Bölüm Çıktıları (Yeterliliklerimiz): Coğrafya bölümü mezunu;
- Gezegenimizin beşeri ve fiziksel özelliklerini ve süreçlerini, makro ölçekten mikro ölçeğe değişen boyutlarda tanımlar ve açıklar.
- Sürdürülebilir kalkınma prensiplerinin insan, çevre ve ekonomik sistemlere uygulanışı hakkında sistematik ve metodolojik bilgi birikimine sahiptir.
- Coğrafi bilgi teknolojilerinin kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektördeki kullanım alanlarına ve uygulamalarına hakimdir.
- Girişimcilerin fizibilite ve yatırım kararlarını şekillendiren coğrafi analizlere hakimdir
- Lisans öğretiminde elde ettiği bilgi ve becerilerini laboratuvar ve arazi çalışmalarıyla bütünleştirir ve analiz edebilir.
- Coğrafi bilgi sistemleri, uzaktan algılama, mekansal istatistik, GPS gibi konumsal teknolojileri etkili bir şekilde kullanabilir.
- İnsan, toplum ve çevre sağlığı konularında etki oluşturan coğrafi risk unsurlarını belirler ve bu konuda güncel bilimsel analiz metotlarını kullanabilir.
- Beşeri ve fiziki coğrafyada mekansal problemlerin çözümünde coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama teknolojilerini kullanabilir.
- Beşeri ve fiziki coğrafyadaki mekansal süreçleri, mekansal dağılımı ve mekanlar arası etkileşim süreçlerini niteliksel ve niceliksel yöntemleri yaratıcı şekillerde kullanarak analiz eder, projeksiyon ve alternatif senaryolar üretebilir.
- Küresel, bölgesel ve yerel ölçeklerde çevre sorunlarını tanımlar, eleştirel politikalar ve uygulamalar üretebilir.
- İnsan faaliyetlerinin doğal çevreler üzerindeki etkilerini değerlendirir ve analiz edebilir.
- Farklı disiplinlerden meslektaşlarla dayanışma içerisinde, takım çalışması yürüterek bilimsel araştırmalar yapabilir ve mekansal planlama ve inovasyon fikirleri geliştirir.
- Ulusal ve uluslararası güncel ve küresel bilimsel araştırmaları takip edebilir.
- Araştırma sonuçlarını Türkçe ve İngilizce olarak yazılı, sözlü, grafiksel, niceliksel ve niteliksel çıktılarla savunabilir ve iletişim kurabilir.
- Yerel çıkar grupları ve sivil toplum kuruluşları ile beraber veri üretir ve bu verinin politika planlaması ve uygulamalarına eklenmesini sağlayabilir.
- Çevre sorunlarına karşı farkındalığı yüksek ve kamu yararı gözeten bir mesleki ve akademik etiğe sahiptir.